XUM 1541 adapter készítés Commodore 1541 meghajtóhoz Pro Micro-val Windows 10-re

Tartalomjegyzék:

Bevezető

– Első számítógéped?
– Commodore 64!

Ha a fenti párbeszéd megdobogtatja a szíved, akkor ez a cikk neked fog szólni.
Egyre többen próbálnak életet lehelni a régi masináikba vagy most akarják megismerni a retro érzést.
Döbbenve tapasztalják meg azokat az alapvető hardveres korlátokat amik manapság már természetesnek számítanak. Mire is gondolok?
Arra hogy a C64-en nincs usb csatlakozó! De hát akkor hogy teszek rá játékokat, demókat?!

Ahhoz hogy ennek okát megértsük az alapoknál kell kezdeni.
A C64-hez lehetett kazettás egységet csatlakoztatni, ami a szegény ember adattárolója volt akkoriban az ára miatt. Valamint lemez meghajtót, amik 5,25″ lemezekkel működtek. Ezek irgalmatlanul drágák voltak akkoriban, gyakorlatilag egy C64 ára. De azért csak elterjedtek, szerencsénkre.

Lehetőségek és korlátok

Akkor mégis hogy tudunk adatokat csempészni a C64-re?

Kis szerencsével találunk olyan lemezt amin vannak játékok vagy másol valaki nekünk egyet egy másik c64-el. Akkoriban a másolás a világ legtermészetesebb dolga volt, mivel semmilyen legális módon nem lehetett játékokat szerezni.
Na de mi van akkor ha mi akarunk lemezre másolni játékokat Pc-ről vagy régi programjainkat átrakni Pc-re?
Szerencsére nagyon sok zseniális rajongó van akik több olyan eszközt is fejlesztettek, amik megkönnyítik az adatok csempészését számunkra Pc-ről C64-re!:D

Star Commander

Az első lehetőséget egy magyar fejlesztő hozta el számunkra. Ő Joe Forster/Sta és a Star Commander. Ehhez csak egy épített kábel kellett amivel összekötöttük az 1541 meghajtót a Pc LPT nyomtató portjával és DOS alatt már is tudtunk másolni a meghajtóra oda-vissza.
Ennek a rendszernek a legnagyobb hátránya az hogy a nyomtatóport már kihalófélben van és a modern gépeken már nem működik a star commander megfelelően.
Mérföldkőnek számít a munkája és még nagyon jó fej is!:D Mivel kézügyességem és műszaki érzékem erősen korlátozott (ez még fontos lesz a későbbiekben) így simán küldött nekem egy xe1541 kábelt arra az időre amíg átmentettem a lemezeimet pc-re.

SD2IEC

A nevéből már ki lehet találni hogy ez már valami modernebb lesz!:D Az SD2IEC-el egy 1541 kompatibilis meghajtót kapunk (de nem teljes emuláció! ez fontos lesz még). ami SD kártyával működik!
Működése egyszerű: az sd kártyára másolt c64-es fájlokat lehet futattni vele, fájlműveleteket indítani, másolás,törlés,stb. Rengeteg verzió érhető el belőle 6.00018.000 Ft-ig bezárólag.
A legnagyobb hátránya az hogy lemez oldal írása d64 fájlból sd kártyáról egy igazi 1541 meghajtóra 15 percig tartó móka lesz! :(
Annyira nem értek hozzá, de a lényeg az hogy az SD2IEC nem teljes 1541 emulációt csinál, tehát nem lehet programozni. Márpedig az összes másoló program használja a hardvert sokszor “illegális” kódokkal, lecserélik a meghajtó gyári kódját egy sajátra vagy a meghajtó processzorát használják számításokra.
Magyarán, ha egy játék/demó/másolóprogram olyan gyorstöltőt használ ami a meghajtóhoz kódjához nyúl, akkor az nem fog működni vele.

Mit lehet tenni? Hiába érhető el a neten el a kedvenc játékaink és demóink, mire kiírjuk őket lemezre megőszülünk. Ha pedig hibás a lemez “fizikálisan”, akkor lehet kezdeni elölről.
Valljuk be, ez letör minden lelkesedést. Én se ilyen sebességre emlékeztem amikor még c64-eztem!:D

Valahogy fel kellene gyorsítani az írást? A megoldás teljes 1541 emuláció!

Jelenleg a piacon van pár termék ami teljes 1541 meghajtó emulációt nyújt, de nagyon komolyan a zsebünkbe kell nyúlni cserébe a luxusért. A legelterjedtebb az 1541 Ultimate II és a Turbo Chameleon 64 valamint van még UK1541 ez még fejlesztés alatt van.
Folyamatban van egy magyar fejlesztés is ami képes az 1541 teljes emulációjára.
FRISSÍTÉS:  Időközben elkészült és elérhető az alábbi honlapon az SD 1541: retroemu.hu
FRISSÍTÉS 2:  Elkészült az SD 1541-II, ami szintén  fenti linken található.

 

Hozzávalók

 

A teljes emuláció drága jelenleg és nehezen elérhető, az olcsó meg nem tökéletes megoldás.
Mi lenne ha Pc-vel írnánk ki Windows alatt a lemezeket egy igazi 1541 meghajtóval? Úgyis Pc-n töltünk le minden d64-es fájlt, ott tároljuk, akkor miért ne írnánk ki egyből onnan?

A varázsszó ZoomFloppy .

Ebből is nagyon sokféle változat kering a neten, különböző megoldásokkal és árakkal. De mindegyiknek közös a “lelke” ezért lehet többféle megvalósítást is készíteni.
A legolcsóbb megoldás, ha összerakunk magunknak egyet, minimális forrasztással és telepítéssel. Forrasztással még problémáim vannak, de el kell kezdeni valahol!:D

Szóval süssünk valamit! De inkább ne!:D

A Hozzávalók 1 db XUM 1541 adapterhez:

– Pro Micro ATmega32U4 5V 16MHz

Micro USB csatlakozó EBAY  HESTORE Mini USB csatlakozó  EBAY

Arduino Pro Mini NEM JÓ!
A Mini USB változat hosszútávon strapabíróbb, cserébe nagyobb a nyák.
A Micro usb sérülékenyebb sokkal és a kábel is megadja magát idővel, nem fog jól érintkezni.

– 6 din csatlakozó EBAY HESTORE
– 6 eres riasztó kábel ~10 cm
– forrasztó páka + forrasztó ón
– Micro USB OTG kábel vagy adatkábel mobil boltokban kapható
– némi kézügyesség
– türelem

Ha minden megvan akkor az alábbi ábra szerint forraszunk össze mindent.
Mivel szellemi kapacitásom eléggé korlátozott, ezért összekötöttem hogy mit kell forrasztani és hova!:D
(Lehet parallel kábelt is készíteni, de ahhoz az 1541 meghajtót is módosítani kellene picit.)

forrás

Vannak olyan modulok amik úgy érkeznek hogy a J1 nincs rövidre zárva.
A J1 vezérli azt hogy milyen órajelen menjen a kütyü.
3.3V  8 MHz (nyitva) vagy 5V 16 MHz (zárva)
Zárjuk rövidre, mivel jobb ha magasabb órajel. Ha ez nincs meg akkor nem mindig fogja felismerni és fogadni a parancsokat.

 

Windows 10 vagyok, hát te meg kivagy? Leonardo

A Pro Micro ATmega32U4 nagyon ügyes kis masina, csak hát egy kicsit körülményes a flash-elése, resetelése meg van ami még nem jut eszembe most!:D

Mindenképpen javaslom az olasz anfarol honlapját (tőle vettem az első xum1541-emet) komplett telepítője van , szuperül dokumentálva és rengeteg fejfájástól megkímél bennünket!:D

Állítsuk be a windows 10-et hogy tudjunk aláíratlan drivereket telepíteni. Ez nagyon fontos, mivel nélküle nem fog működni.  Itt egy leírás hozzá.
Windows 7 alatt, boot után F8 és a megjelenő menüben kell kiválasztani az aláíratlan driver menüt.
Dugjuk rá a Pc-re a ProMicro-t, nagyon fontos hogy nem kell még az 1541-re rádugni!
Zadig-al fogunk telepíteni egy drivert.
Zadig-ban, options, list all device-nál válasszuk az Arduino Leonardo-t. Válasszuk a libusb-win32 (v1.2.6.0) drivert, install. Ha minden oké, az eszközkezelőben meg fog jelenni a libusb-win32 devices-nál.
Nézzük meg melyik Com porton csücsül.  Ezt a legegyszerűbben az eszközkezelőben tudjuk megnézni, érdemes nyitva hagyni az ablakot. Start felett jobbklikk és eszközkezelő Portok. Megadja szépen hogy melyik porton van, általában COM 32.
Most jön a trükkös rész. Úgy kapjuk meg ezt a modult hogy van benne egy bootloader ami reset után 8 mp-ig engedi a flashelési hozzáférést akkor átvált egy másik portra ( COM 33 )  majd ha letelt akkor visszavált az alap üzemmódra ( COM 32).

Aranyos mi?!:D
Na de hol van a reset? Nincs rajta gomb? Semmi pánik. A RST és GND pontokat kell rövidrezárni egyszer vagy kétszer (ez függ a promicro-tól klónoknak elég 1x)  bekapcsolt állapotban természetesen.
Majd figyeljük az eszközkezelőt hogy melyik portot adja meg, ez most COM 33.

forrás


Flesseljünk

A ProMicro-t többszört is lehet flashelni, korábban azt írtam hogy egyszer. De tévedtem.
Kell egy avrdude amivel flasheljuk a ProMicro-t. Kibontjuk egy könyvtárba, két fájl van benne.
Letöltjük innen a hex fájlt amit majd flesselni akarunk.
Fontos, hogy csak ez a “xum1541-PROMICRO-v07.hex” jó, a xum1541-PROMICRO-v08.hex nem működik.
Így kell kinéznie: xum1541-PROMICRO-v07.hex
Bemásoljuk az avdrdude mappába.

Az alábbiakat kell látnunk a mappában:
xum1541-PROMICRO-v07.hex
avrdude.exe
avrdude.conf

Menjünk parancssorba vagy írjunk egy batchfájlt (raktam utána egy pause-t, így látom hogy mi történt) és másoljuk bele az alábbiakat (a Com33 helyett az lesz amit neked kidob a win reset után) de  NE ÜSSÜNK ENTERT MÉG!

avrdude -p m32u4 -c avr109 -P com8 -U flash:w:xum1541-PROMICRO-v07.hex

Csináljunk egy reset-et, majd mehet az ENTER az írásra.Ha minden jól megy akkor a led zölden (vagy pirosan klónoktól függ, de a lényeg hogy megváltozik a led) fog világítani folyamatosan és az eszközkezelőben xum 1541 floppy adapter (PROMICRO)-ra változik a megnevezés.

Együk meg amit nemsütöttünk!

 

Mindenki éhes, kaja is mindjárt kész, nade hol a villa?!:D
Telepítsünk egy CBM Transfer-t értelemszerűen. OpenCbm-is kell, ami szintén a linken van.
Bekapcsolási sorrend nagyon fontos, mivel én már teljesen elszoktam ettől, hogy egy régi eszközt kéne felismertetni egy újjal. Sok forrasztást megspóroltam volna vele!:D

1. ProMicro-t összekötjük az 1541-el, majd usb-be bedugjuk.
(usb hub-ot mellőzzük, hibaforrás. nem ismeri fel, elfelejti,stb.)
2. Bekapcsoljuk az 1541-etHa be van kapcsolva az 1541 és úgy dugjuk usb-re a ProMicro-t akkor nem fog menni, csak egy resetet fog engedni az 1541-re.

Utólag tudtam meg DarkByte fórumtárstól hogy örüljek hogy nem sütöttem meg az 1541-et!

Egy teljes c64 lemezoldal írása 1 perc 20 másodperc!

Ízlésesen tálaljuk és jó étvágyat!:D

GALÉRIA

 

Korai változatok

 

Ezúton szeretném megköszönni a Retro számítógép és játék klub  Facebook csoport tagjainak az ötleteket és DarkByte PH! fórumtársnak a segítséget.
Ez az írás megjelent a Prohardver Logout szekciójában is.